06-september-2018 | Nieuws

Er is een nieuwe versie van Android uit: “Pie”

jeroen bol
Jeroen Bol
General Manager
android pie

Op 6 augustus 2018 werd de nieuwe Android versie 9 officieel uitgebracht. Hierbij is ook de officiële naam bekend gemaakt “Android Pie”. In deze blog praten we je helemaal bij over de nieuwe features en innovaties die Pie met zich meebrengen. Ook geven we je een aantal tips voor verbeteringen met je eigen app. Lees ook even het stukje over Digital Wellbeing.

Google’s eigen Pixel telefoons krijgen altijd als eerste een update. Bij Sping gebruiken we een Pixel onder andere om apps te testen als er een nieuwe Android versie uitkomt. Zo kunnen we controleren of een nieuwe versie van Android geen problemen veroorzaakt heeft voor bestaande code. Benieuwd welke apparaten allemaal een update krijgen naar Android Pie? Android Planet heeft een overzicht van apparaten die geupdate worden.

Wie raakt de veranderingen?

De veranderingen van Android Pie raakt gebruikers, ontwikkelaars en de business.

Gebruikers

Gebruikers merken vooral in het gebruik dat er bijvoorbeeld een nieuwe bediening is met gebaren en dat het instellingen-paneel versimpeld is en makkelijker werkt.

Ontwikkelaars

Sinds Android Pie wordt de privacy van gebruikers beter beschermd. Dit heeft als nadeel dat apps die op de achtergrond werken beperkt worden. Hierdoor kunnen sommige apps niet meer de benodigde data op de achtergrond verzamelen. Hiervoor moeten omwegen bedacht worden om de data op een andere manier te verzamelen.

Business

Als andere apps jouw concurrent zijn is het belangrijk om de waardepropositie van de app goed in de gaten te houden. Hoe kan jouw app meer waarde bieden dan die van de concurrent? Met nieuwe functionaliteit die beschikbaar is in de nieuwe Android versie kan je dit doen. Bij iedere nieuwe functie wordt uitgelegd wat dit voor de eindgebruiker kan betekenen, maar ook vertellen we welke meerwaarde je aan je app kan geven door de nieuwe functionaliteiten te implementeren.

Overzicht van veranderingen

  1. Notificaties zijn verbeterd
  2. Nieuwe bediening met gebaren
  3. Privacy & beperkingen op achtergrond
  4. Ondersteuning voor meerdere camerasensoren
  5. Geschikt voor schermen met een notch
  6. Android Pie is iets kleurrijker
  7. Indoor navigeren is aanzienlijk verbeterd
  8. Android Pie is energiezuiniger en biedt betere accuduur
  9. Adaptive Battery en Adaptive Brightness
  10. Apps zijn slimmer geworden

Notificaties zijn verbeterd

Het notificatiescherm is per fabrikant erg verschillend. De standaard is veranderd  en heeft nu afgeronde hoekjes met een schaduw. Dit heeft niet zo heel veel invloed op de apps die op de telefoon geïnstalleerd worden, maar de smart replies hebben dat wel. In de vorige release van Android (android 8 / Oreo) waren smart replies al beschikbaar, maar kon de app geen invloed uitoefenen op het resultaat. Nu kan de app maximaal 3 opties aangeven waar de gebruiker uit kan kiezen. De meerwaarde zit hem hierin dat de gebruiker sneller geneigd is om iets met de app te doen omdat het toegankelijker is.

android not1android not 2

Nieuwe bediening met gebaren

Net als met de notificaties als er een standaard schil gebruikt wordt zal ook op de homepage wat veranderen. De vorige versie had al een gesture om naar boven te vegen maar daar is nu ook een optie bij gekomen. In de instellingen kan de gebruiker de optie “Omhoog vegen over de startknop” aanzetten. Als dit aangezet word dan veranderd het gedrag als je 1x naar boven swiped vanuit de onderkant van de telefoon. De recente apps worden dan getoond in plaats van de apps die geïnstalleerd zijn (app drawer).

Privacy & beperken op achtergrond

De privacy is in eerdere versies al verhoogd door bepaalde mechanieken te limiteren binnen het Android platform. In Android Pie hebben apps die niet zichtbaar geopend zijn geen toegang tot bellen, de staat van de telefoon en WiFi scans, microfoon, camera en sensoren zoals de gyroscoop. Voor apps die bijvoorbeeld het telefoongesprek op kunnen nemen is dit een probleem.

Ondersteuning voor meerdere camerasensoren

Steeds meer smartphones hebben twee camera’s. Vanaf Android Pie kan er vanuit een app een lijst van camera’s opgevraagd worden. Vervolgens kan de app beslissen welke camera gebruikt gaat worden. Dit betekend dus voor apps dat het ook makkelijker is om verschillende camera’s te gebruiken. 

Geschikt voor schermen met een notch

De notch is het bekendste van de iPhone X, die aan de bovenkant een inkeping heeft.

Toch was de iPhone X zeker niet de eerste. Sommige Android fabrikanten hadden al toestellen uitgebracht met een notch. Zoals de Essential Phone PH-1, die alleen de camera in de notch had. Tegenwoordig zijn er veel Android toestellen op de markt met een notch. Enkele voorbeelden: LG G7, OnePlus 6, Huawei P20 en de Asus ZenFone 5. Samsung heeft (voorlopig) nog geen notch. Bij Android Pie is het overigens ook mogelijk om een notch aan de onderkant te hebben.

Dat er een notch aanwezig kan zijn betekent dat apps daarvoor getest moeten worden. De gebruiker verwacht dat de applicatie goed werkt op zijn telefoon die een notch heeft. Een goed werkende app is belangrijk om je concurrentie voor te blijven.

android notch

Android Pie is iets kleurrijker

Bij de vorige versie van Android was het standaard thema vooral gebaseerd op één of twee kleuren met nog wat steuntinten. Bij Android Pie zitten er echter meer kleuren in en neigt dit iets meer richting het Samsung thema. Dit is zeker goed te zien in het instellingenscherm.

android menu

Indoor navigeren is aanzienlijk verbeterd

De locatie bepalen op de telefoon is in de meeste gevallen vrij makkelijk. Zodra je buiten bent of in de auto zit kan de telefoon via de GPS zich vrij goed oriënteren. Vaak maakt het dan ook niet zo heel veel uit of de GPS er een meter naast zit. Voor navigatie in de auto is dat vaak voldoende. Indoor navigatie is over het algemeen een stuk lastiger aangezien de GPS signalen een stuk zwakker zijn of zelfs helemaal niet aanwezig zijn doordat het signaal tegengehouden wordt door bijvoorbeeld staal en dergelijke. De meeste indoor navigatie werkt dan ook met WiFI of Bluetooth beacons in het gebouw. Dit is meestal nog steeds niet heel nauwkeurig. Bij Android Pie is de technologie IEEE 802.11mc WiFi toegevoegd. Dit is een uitbreiding op de bestaande WiFi protocollen en heeft als voordeel dat de afstand gemeten kan worden tussen de telefoon en het WiFi punt. De nauwkeurigheid zou ongeveer 1 à 2 meter moeten zijn. Niet alle telefoons met Android Pie hebben automatisch deze functionaliteit, de WiFi chip van de telefoon zelf moet dit namelijk ook ondersteunen.

Applicaties die al indoor navigatie hebben kunnen de ervaring verbeteren door gebruik te maken van dit nieuwe protocol. Dit kan gebruikt worden om in de applicatie een bericht te tonen als je bijvoorbeeld in een museum bij een bepaalde plek staat of voor het automatisch inchecken in een bepaalde ruimte.

Technische documentatie is te vinden op Android Developers.

Android Pie is energiezuiniger en biedt betere accuduur

Sinds Android Pie staan apps in een bepaalde modus. Deze modus wordt bepaald door Android zelf op basis van de activiteit van de gebruiker. Als de app minder vaak gebruikt wordt mag de applicatie ook minder doen op de achtergrond. De app wordt ingedeeld in 4 “buckets”:

  • Active: app is actief op de voorgrond.
  • Working set: erg veel actief maar nu niet.
  • Frequent: bijvoorbeeld een trainings app zoals runtastic.
  • Rare: erg weinig opgestart, bijvoorbeeld een hotel app.

In het ergste geval bij Rare kan je pas acties uitvoeren na 24 uur. Dit kan grote gevolgen hebben voor apps die allerlei dingen op de achtergrond doen, maar wel snel moeten kunnen reageren als ze op de achtergrond draaien. Hierdoor moeten andere tactieken bedacht worden om eventuele acties uit te voeren.

Technische documentatie is te vinden op Android Developers.

Adaptive Battery en Adaptive Brightness

Google is al een tijdje heel erg met AI (Artificial intelligence) bezig en ze zijn dit ook steeds meer in Android aan het verwerken.

Apps worden pas afgesloten bij Android als het systeem het te zwaar vindt worden. Met Adaptive Battery leert het systeem hoe lang je bepaalde apps gemiddeld gebruikt. Als Android ziet dat je een app op de achtergrond hebt draaien die je normaal gesproken niet meer opent, kan het systeem de app afsluiten en de app die je daarna gaat gebruiken alvast laden.

Voor Android Pie kon Android al automatisch de helderheid aanpassen op basis van de lichtsensor. Het kwam dan alleen nog regelmatig voor dat de gebruiker de instelling op basis van de lichtsensor toch net even te licht of te donker vond. Echter met de AI leert de telefoon er ook van als je de helderheid elke keer wat donkerder of toch lichter zet. Na het een aantal keer gecorrigeerd te hebben zou de telefoon zelf in staat moeten zijn om te weten wat de gebruiker prettig vind.

Apps zijn slimmer geworden

In Android Pie zit een functionaliteit “Slices”. Met Slices kan de app een klein stukje UI definiëren die vervolgens gebruikt kan worden in andere apps. Apps die daar standaard ondersteuning voor moeten krijgen zijn de google search app en Google Assistant. Dit betekend dat als je slices introduceert in een App dat die ook meer zichtbaarheid kan krijgen als de gebruiker zoekt of met de assistant interacteert.

De technische documentatie is wel al aanwezig maar deze functionaliteit zal rond de herfst beschikbaar zijn.

Tips voor jouw app!

Een aantal van de wijzigingen die hier beschreven zijn hebben ook impact op de waardepropositie van apps.

Kansen:

  • App die de camera gebruiken: Laat de gebruiker van camera wisselen. Paspoorten en rijbewijzen bijvoorbeeld kunnen beter niet met een groothoeklens genomen worden.
  • Apps die er baat bij hebben om te weten waar ze zich bevinden: indoor locatie support toevoegen kan interessant zijn.
  • Slices zorgen ervoor dat gebruikers sneller terugkeren naar je app.

Risico’s:

  • Apps die op een telefoon met notch opgestart worden zullen mogelijk niet goed werken. Hiervoor moet de app aangepast worden.
  • Apps die gebruik maken van allerlei sensoren op de achtergrond kunnen deze wellicht niet meer gebruiken.
  • Android Pie is energiezuiniger en betekent dat in de achtergrond bepaalde acties uitgesteld worden. Uiteraard kan Sping kijken hoe we dit zo optimaal kunnen inrichten.
  • Gebruikers die meedoen aan Digital Wellbeing kunnen dus een maximale tijd instellen voor jou app. Als dat zo is dan is het wel zo fijn als de gebruikers zo snel mogelijk hun doel kunnen bereiken in de app, zodat er zo min mogelijk tijd in de app besteed wordt en waardoor ze meer tijd ‘over’ hebben.

Interesant: Google wil smartphoneverslaving aanpakken met Digital Wellbeing

Telefoons worden steeds belangrijker in ons leven. Het helpt ons met een hoop dingen, we kunnen alles opzoeken, zijn verbonden met iedereen en we kunnen vrijwel alles overal doen. Daardoor zie je ook steeds meer mensen die echt niet meer zonder hun telefoon kunnen. Google heeft daarom Digital Wellbeing geïntroduceerd. Dit is een set aan functies die ervoor zorgt dat de gebruiker de balans tussen telefoongebruik en zijn offline leven weer kan herstellen. Gebruikers kunnen het ook aanzetten om is te kijken hoe vaak ze nu met hun telefoon bezig zijn om bewust te worden van hun gedrag.

Momenteel is het nog een beta programma waarvoor de gebruiker zich moet aanmelden op https://www.android.com/versions/pie-9-0/digital-wellbeing-beta/ en in het bezit moet zijn van een Google Pixel. Naar verwachting wordt dit later ook uitgerold naar andere Android apparaten.

Het programma heeft:

  • Een dashboard waar de gebruiker zijn activiteit kan zien.
  • App-timers: Voor elke app kan de gebruiker een tijdsduur instellen. Is de tijd om, dan kan de gebruiker de app niet meer openen en wordt het icoontje grijs.
  • Wind Down: zorgt er ‘s nachts voor dat de het beeldscherm alleen maar grijswaarde weergeeft. Hierdoor zal je de telefoon sneller neerleggen en dat is nog beter voor je nachtrust ook.
  • Een handig overzicht om notificaties in te stellen per app.